Krajský parlament v Prešove odsúhlasil transformáciu nemocníc s poliklinikou

04.04.2005 Celý región

Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Humennom, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou sa budú transformovať na akciové spoločnosti s účasťou ich dotera...
Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Humennom, Starej Ľubovni, Svidníku a vo Vranove nad Topľou sa budú transformovať na akciové spoločnosti s účasťou ich doterajšieho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a iných subjektov. Rozhodli o tom 29. marca na svojom mimoriadnom zasadnutí členovia krajského parlamentu v Prešove. Uzavreli tak približne rok trvajúce diskusie na túto tému.

Za uznesenie hlasovalo 38 poslancov, 11 sa zdržalo a jediný Ivan Hopta (nezávislý) bol proti. Ten bol aj jedným z najostrejších kritikov zámeru transformovať NsP, ktorý označil za \"šitie horúcou ihlou\" a nebude na prospech občana. Na začiatku dokonca požadoval stiahnuť celý materiál z rokovania.
Do uznesenia sa nedostal ani návrh podpredsedu PSK Rudolfa Horvátha (Smer), aby účasť PSK v nových spoločnostiach bola majoritná. Predseda PSK Peter Chudík (nezávislý) oponoval tým, že na začiatok netreba pre subjekty vstupujúce do nových spoločnosti klásť žiadne podmienky.
Predseda komisie zdravotníctva Zastupiteľstva PSK Peter Bizovský (Slovenská národná strana) v úvode zdôraznil, že povinnosť transformovať NsP na rozpočtové organizácie alebo obchodné spoločnosti vyplýva zo zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Ako najväčšie riziko toho, čo bolo schválené uviedol to, že ak \"sa štát nepostaví k vúckarskym nemocniciam tak ako k štátnym nemocniciam, to znamená, že dlhy Sociálnej poisťovne nechajú na zdravotníckych zariadeniach\".
Novým zriaďovateľom NsP v Starej Ľubovni bude spoločnosť, v ktorej 70 percent pripadne PSK a 30 percent mestu Stará Ľubovňa, pričom majetok dostane do prenájmu za korunu. Súkromní investori \"za účasti PSK\" majú dostať súčasné NsP v Humennom a vo Svidníku. V uznesení pritom investori nie sú bližšie špecifikovaní. Chudík v rozprave povedal, že vyjdú z verejnej obchodnej súťaže. NsP vo Vranove nad Topľou prenajmú súkromnej spoločnosti \"za účasti PSK a miestnej samosprávy okresu Vranov nad Topľou\".
Bez väčších problémov poslanci odobrili prevod polikliník v Sabinove a v Giraltovciach zo zriaďovateľskej pôsobnosti PSK na samosprávy oboch miest a to za jednu korunu, s podmienkou prevzatia záväzkov, pohľadávok, pracovno-právnych vzťahov zamestnancov, zachovania zdravotníckych činností a so zakotvením predkupného práva PSK za rovnakých podmienok.
(jj)
 

Vyberte región

mark